For pasienter
Om du er operert eller skal bli behandlet konservativt vil du på denne siden finne informasjon om smertebehandling og rehabilitering. Øverst på siden finner du animasjonsfilmene som har blitt laget i samarbeid med Hellevik Studio. Under vil du finne informasjon både for deg som trenger operasjon og for deg som ikke trenger operasjon. Til slutt på siden er lenke til en øvelsesbank.
Smertebehandling etter operasjon
Etter operasjon vil du få smertestillende.
Se videoen til under for å lære om smertebehandlingen.
Rehabilitering etter albueoperasjon
Rehabiliteringen etter operasjon er viktig. Se videoen til under for enkel og god informasjon.
Albuefraktur
For deg som ikke trenger operasjon
Hvis bruddet i albuen din står i en stilling som ikke trenger operasjon, kan vi behandle bruddet ditt med gips i en til tre uker. I noen tilfeller kan du begynne å bevege albuen med én gang uten noen form for behandling. Vi som behandler deg vurderer dette. For at albuen ikke skal bli stiv er det viktig å begynne og bevege albuen og gjøre øvelsene vi instruerer deg i når du kommer hjem.
For deg som trenger operasjon
En operasjon er nødvendig hvis det er avstand mellom bruddbitene eller om bruddet står skjevt. Målet med operasjonen er å sette bruddet på plass slik at det gror i riktig stilling. Dersom du trenger operasjon for å behandle bruddet i albuen din finnes forskjellige operasjoner for ulike typer brudd i albuen.
Albuebrudd hos barn
Albueleddet består av overarmsknokkelen (humerus) og de to underarmsbeina spolbeinet (radius) og albuebeinet (ulna). Ved en bruddskade kan alle tre knoklene være brukket, men som regel er bare en skadet. Det er sannsynlig at bruddet må opereres hvis det er avstand mellom bruddendene, hvis bruddendene står skjevt, eller hvis bruddet omfatter selve leddflaten.